Αναρτήθηκε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu


Στην ενορία μας, με την χάρη του Θεού, από το 2004 παραδίδονται μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας*. Με σεβασμό στην Ορθόδοξη Παράδοση της Εκκλησίας μας, γίνεται προσπάθεια οι μαθητές της Σχολής να γνωρίσουν την ιερή τέχνη της Αγιογραφίας μέσα από τα έργα μεγάλων αγιογραφικών προσωπικοτήτων που κατά καιρούς στόλισαν τους ναούς και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας με έργα απαράμιλλου κάλους, τόσο πνευματικού όσο και καλλιτεχνικού.
Τα μαθήματα γίνονται σε ιδιωτικό χώρο του ιερού ναού, κάθε Δευτέρα απόγευμα από τις 6:00 έως τις 9:00. Όποιος ή όποια επιθυμεί να εγγραφεί στη Σχολή ή για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του ναού ή ηλεκτρονικά με email.

*Η τεχνοτροπία της σχολής μας είναι η της λεγομένης Μακεδονικής Σχολής που ήκμασε κατα τον 13° με 14° αιώνα με κορυφαίο εκπρόσωπο τον Μανουήλ Πανσέληνο.
Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στην Μακεδονική Σχολή μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Και μία σύντομη ιστορική πορεία της Αγιογραφίας εδώ.

1) Φωτογραφίες απο τα μαθήματα:


2) Φωτογραφίες απο αθάνατα έργα του Μανουήλ Πανσέληνου κορυφαίου εκπροσώπου της Μακεδονικής Σχολής.


Για την ορθόδοξη εικόνα...
Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης. Γνωρίζουμε ότι η προσκύνηση των εικόνων κατέχει μια πολύ σημαντική θέση κι αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μία απλή απεικόνιση ούτε μια διακόσμηση, ούτε ακόμα μια εικονογράφηση της αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: ισότιμη του ευαγγελικού μηνύματος, είναι ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει ολόκληρο στην λειτουργική ζωή. Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα που η Εκκλησία αποδίδει στην απεικόνιση, όχι σ' οποιαδήποτε αναπαράσταση, αλλά στην συγκεκριμένη απεικόνιση, την οποία σμίλεψε στο πέρασμα της ιστορίας της, κατά την πάλη της εναντίον της ειδωλολατρίας και των αιρέσεων, στην εικόνα που το τίμημά της ήταν το αίμα ενός μεγάλου αριθμού μαρτύρων και ομολογητών κατά την διάρκεια της εικονομαχικής περιόδου: στην ορθόδοξη εικόνα.

Λεωνίδας Ουσπένσκυ - Η θεολογία της εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία